O‘zbekiston Sanitariya-epidemiologiya qo‘mitasi bolalar bog‘chalari tarbiyalanuvchilarining ovqatlanishiga bo‘lgan asosiy talablarni belgilab berdi

O‘zbekiston Sanitariya-epidemiologiya qo‘mitasi bolalar bog‘chalari tarbiyalanuvchilarining ovqatlanishiga bo‘lgan asosiy talablarni belgilab berdi
Sanitariya-epidemiologiya qo‘mitasi matbuot xizmati maktabgacha yoshdagi bolalar uchun ovqatlanish talablari to‘g‘risida ma’lumot e’lon qildi.

Ma’lum qilinishicha, maktabgacha ta’lim muassasalarida bolalar ovqatlanishiga qo‘yiladigan gigiyenik talablar O‘zbekiston qonunchiligi, sanitariya-gigiyena talablari, maktabgacha ta’lim sohasidagi me’yoriy hujjatlarga muvofiq belgilanadi.

Maktabgacha ta’lim muassasalarida bolalarning ovqatlanishiga bo‘lgan asosiy talablar:
1. Ovqatlanish rejasiga qat’iy rioya qilish.
Bolalar kuniga uch-to‘rt marta ovqatlanishadi:
Nonushta;
Ikkinchi nonushta (ovqat yoki sharbat);
Tushlik;
Tushdan keyin gazak (agar bola uzoq vaqt davomida maktabgacha ta’lim muassasasiga boradigan bo‘lsa).
Har bir taom qat’iy jadval asosida tashkil etiladi.

2. Ovqatlanish rejasi va menyusi.
Bolalarning yoshi va sog‘lig‘iga qarab muvozanatli menyu tuziladi:
Uglevodlar, oqsillar, yog‘lar, vitaminlar va minerallar miqdori me’yorda bo‘lishi kerak. Haftalik menyu oldindan tasdiqlangan va oshxonaning taniqli joyiga joylashtirilgan.
Quyidagi mahsulotlarga alohida e’tibor beriladi:
yangi sabzavotlar va mevalar;
yuqori sifatli go‘sht va sut mahsulotlari;
me’yorida shirinliklar.

3. Sifat va xavfsizlik talablari.
Mahsulot sertifikatlangan bo‘lishi va yaroqlilik muddati o‘tmagan bo‘lishi kerak.
Idishlar tayyorlash kunida beriladi va qizdirilmaydi.
Tayyorlangan ovqatlar sanitariya qoidalariga muvofiq saqlanadi (muzlatgichda, yopiq idishlarda).
Oshxona xodimlari:
tibbiy ko‘rikdan o‘tishi kerak;
sanitariya kiyimlarini kiyish kerak;
shaxsiy gigiena qoidalariga rioya qilish kerak.

4. Allergiya va maxsus ehtiyojlar.
Agar bolada allergiya bo‘lsa yoki maxsus ovqatlanishni talab qilsa, bular shifokor tavsiyasiga binoan hisobga olinadi.
Har bir bolaning holati individual ravishda baholanadi.

5. Sanitariya-gigiyena me’yorlari.
Oshxona va ovqat xonasi toza va dezinfektsiyalangan bo‘lishi kerak. Ovqatni berishdan oldin bolalarning qo‘llari yuviladi.
Stol va idish-tovoqlar sanitariya holatida saqlanadi.

6. Monitoring.
Quyidagilar oziq-ovqat sifati va ovqatlanish jarayonini nazorat qiladi:
Maktabgacha ta’lim muassasasini boshqarish;
sog‘liqni saqlash xodimi;
mahalliy sanitariya-epidemiologiya xizmati xodimlari.
So'ngi yangiliklar

O‘zbekistondagi 39 ta avtosalon o‘zbek tilida yo‘riqnomalar bermagan

O‘zbekiston Respublikasi Raqobatni rivojlantirish qo‘mitasi avtomobil dilerlarining faoliyati va kafolatli xizmat ko‘rsatish tizimini keng miqyosda
28-10-2025, 21:04 35

Oltin narxi O‘zbekistonda keskin pasaydi

Seshanba, 28-oktabr kuni O‘zbekistonning ichki qimmatbaho metallar bozorida oltin qiymatining sezilarli darajada pasayishi kuzatildi. Markaziy bank
28-10-2025, 20:48 7

Serbiya Prezidenti muzokaralar va YUNESKO sessiyasida ishtirok etish uchun O‘zbekistonda

Bugun, 28-oktabr kuni, Serbiya Respublikasi Prezidenti Aleksandr Vuchichning samolyoti rasmiy tashrif bilan O‘zbekistonga kelib, Toshkent xalqaro
28-10-2025, 19:57 1

Toshkentda avtovoz tunelda tiqilib qoldi

Poytaxt IIBB YHXB matbuot xizmati rasmiy xabar e’lon qildi. Joriy yil 26-oktabr kuni soat taxminan 16:30 da yangi tunnelga kirishda yangi
28-10-2025, 18:32 22

Quvaytning Noor kompaniyasi islom banki yaratish imkoniyatini ko‘rib chiqmoqda

Quvaytning "Noor Financial Investment Company" investitsiya guruhi O‘zbekiston hududida bir qator loyihalarni amalga oshirishga qiziqish
28-10-2025, 18:21 1